Reformované Šomloi halušky

Dátum: Štvrtok, jún 16, 2016

Potrebujeme:

...na piškótu:

5 dkg kokosovej múky

3 dkg tápioka škrobu

0,5 dl kokosového mlieka

Sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru

½ kávová lyžica sóda bikarbóny

Kôra ½ citróna

1 polievková lyžica kokosového oleja

 

...na vanilkový krém:

3,5 dl kokosového mlieka

Sladidlo nahrádzajúce 12 dkg cukru

Štipka vanilky

4 g konjakovej múky

Kvapky čerstvej citrónovej šťavy

 

...na čokoládovú polevu:

6 dkg čokolády s vysokým obsahom kakaa (bez cukru)

0,5 dl mlieka

5 g kakaa (nízkotučného)

Sladidlo podľa chuti

2 polievkové lyžice rumu (použila som jednoduchý UM J)

 

3 dkg hrozienok namočených do polievkovej lyžice rumu – najlepšie na noc

2 veľké polievkové lyžice broskyňového džemu (bez cukru)

2,5 dkg nasekaných orechov

 

200 ml kokosovej smotany

Sladidlo podľa chuti

 

+ na posypanie čokoláda, orechy – podľa chuti

 

Postup:

1. Pomiešame kokosovú múku, škrob, sódu bikarbónu.

2. Dôkladne vyšľaháme vajíčka so sladidlom, mliekom, roztopeným kokosovým olejom a citrónovou kôrou.

3. Spojíme zmesi a dôkladne ich pomiešame.

4. Piškótové cesto prelejeme do (vymastenej, posypanej) formy....nevadí ak je forma väčšia, lebo kvôli kokosovej múke cesto nebude až také tekuté. Pečieme na 160-170° cca 15 minút.

5. Ihneď ako vyberieme cesto z rúry, povrch natrejeme džemom a posypeme orechmi.

6. Pripravíme vanilkový krém: všetky ingrediencie kuchynským robotom dôkladne pomiešame.

7. Pripravíme čokoládovú polevu: čokoládu s mliekom necháme roztopiť v hrnci na miernom ohni.

8. Pridáme kakao a sladidlo a aj rum (poleva nech nie je príliš horúca!).

9. Rozrežeme piškótu na menšie kúsky.

10.   Dno sklenenej formy potrieme vanilkovým krémom, na to dáme husto kúsky piškóty, hrozienka, zalejeme čokoládovou polevou, potom znova vanilkový krém. V závislosti od veľkosti formy rozdeľte množstvo piškóty, krému a polevu. Ideálne je mať tri, max štyri vrstvy.

11.   Vyšľaháme kokosovú smotanu (pridáme sladidlo) a smotanu nanesieme na povrch halušiek. Asi väčšina z nás vie, ale pre tých kt. ešte nevedia, sa odporúča dať pred vyšľahaním kokosovú smotanu do chladničky a/alebo pol hodinu pred použitím aj do mrazničky.

Povrch môžeme posypať čokoládou napríklad.

Halušky treba dať na noc do chladničky, aby sa chute poriadne spojili. Potom lyžicou z kraja robíme "halušky" a ukladáme do misky, na tanierik. 

 

Komentáre

Váš komentár